Burun estetiği olacak yada olanlar için uzmanlardan tavsiye ve uyarılar geldi.
Karma (kompozit) burun estetiği, rinoplasti operasyonları ile burundaki doku eksikleri ve cilt inceliğini gidermek emeliyle yağ veya dolgu enjeksiyonundan da yararlanılmasıdır.
Mynet'ten Op. Dr. Güncel Öztürk'ün kaleme aldığı makaleye göre; Kompozit (karma) estetik yolu burun estetiğinin dışında göğüs estetiği gibi tekniklerde de destekleyici yol olarak kullanılmaktadır.
BURUN ESTETİĞİNDE YAĞ VEYA DOLGU ENJEKSİYONU NE VAKİT KULLANILIR?
Rinoplasti operasyonlarında, genellik ile birincil burun estetiği operasyonu sonrası görülen deformiteler sözgelimi dorsal septumun kalınlaştırılmasında yağ enjeksiyonu tekniğinden yararlanılır. Bunun dışında ilk doğuştan veyahut sonradan oluşan bir travma neticeninde oluşan doku eksikliği ya da cilt inceliği meselelerinde da dolgu enjeksiyonu metodu seçenek edilebilir.
Burun estetiğinin başarılı sonuçlanmasında en ehemmiyetli etkenlerde birisi de burun cildinin kalitesidir. Burun estetiği operasyonları esnasında derinin kalitesi de bilhassa yağ enjeksiyonu tekniği ile düzeltilebilir. Böylelikle estetik operasyon sonrası istenmeyen neticelerle karşılaşma rizikosu azaltılmış olur.
BURUN ESTETİĞİNDE YAĞ ENJEKSİYONU DESTEĞİ KULLANIMI NEDİR?
Otolog yağ enjeksiyonu uygulaması, burun estetiği cerrahisinde destekleyici metot olarak gittikçe daha sık kullanılmaktadır. Otolog yağ enjeksiyonu, kalıcı veyahut yarı kalıcı enjekte metodu ile kullanılan emin ve uygun bir alternatiftir. Birincil rinoplasti veyahut ikincili rinoplasti ameliyatları ile kombine bir şekilde yağ grefti enjektesi rehabilitasyonlarını kapsar. Yağ enjeksiyonu revizyon burun estetiğinde ilk ameliyat nedeni ile deforme olan cildin kalitesinin artmasını sağlar. Adipoz doku, hacim kazandırma ve cilt trophicity üzerindeki tesiri sayesinde güvenilir bir dolgu malzemesi olarak kabul edilir. Yağ enjeksiyonu burundaki tümsek, kemer ve asimetrik estetik meselelerinin düzeltmesi için kullanılır. Ayrı olarak burun dibine enjekte edilerek burun ucunu desteklemek de olasıdır.
KARMA (KOMPOZİT) BURUN ESTETİĞİNDE YAĞ ENJEKSİYONU NASIL UYGULANIR?
Burun estetiğinde yağ enjeksiyonu tekniğinin kullanılması vücudun diğer bölgelerine ya da yüze kullanılmasından değişik değildir. Yağ enjeksiyonu tekniğinde çok delikli kanüller ya da 1,2 – 1,4 mm inceliğinde iğneler kullanılarak yağ parçaları burun bölgesine enjekte edilir. Rinoplastide sekel düzeltmeler için lipofilling yöntemi ile rehabilitasyon uygulanır. Burun sırtı düzensizliği, yanal osteomiler, burun eğriliğinde yağ hücresi enjeksiyonu kullanılır. Lokal anestezi altında mikro kanüller aracılığı ile uygulama gerçekleştirilir. Mikro kanüller post-operatif ekimoz ve şişlik gibi travmalara kapı aralamadığı için iyileşme müddetini kısaltır. Karma burun estetiği operasyonlarında, burnun ihtiyacına göre yağ enjeksiyonu tekniği ile birlikte kıkırdak doku grefti nakli gibi tekniklerden de yararlanılabilir. Estetik ve rekonstrüktif cerrahi rehabilitasyonlarında otolog yağ grefti yine şekillendirmelerde yaygın olarak kullanılan tesirli ve emin bir metottur.
OTOLOG YAĞ ENJEKSİYONU MALZEMESİ NASIL ELE GEÇİRİLİR?
Otolog yağ enjeksiyonunda dolgu malzemesi liposuction metodu ile kişinin karın veyahut uyluk bölgesindeki fazla yağ hücrelerinden ele geçirilir. Enjeksiyon metodu ile ele geçirilen santrifüj tekniği ile saflaştırılarak hazır hale getirilir. Burun estetiğindeki meseleler cerrahi teknikler ile giderildikten sonra hemen peşinden burnun ihtiyacı olan bölgelere kişinin kendi vücudundan ele geçirilen yağ enjekte edilir. Rastgele bir alerji rizikosu taşımadığı için emin bir şekilde burundaki estetik meselelerin düzeltilmesine yardımcı olur.
Yine Mynet'in bir başka makalesine göre; burun estetiği sonrasında birçok kişi hem estetik görünüm hem de nefes alma işleviyle ilgili sorunlar yaşayabiliyor.
Oluşan bu meselelerin giderilmesi için yeni bir burun operasyonuna daha ihtiyaç olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, revizyon burun estetiği konusunda bilmemiz gerekenleri anlatıyor.
“Revizyon burun estetiği, burunlarında hem fiziksel hem de işlevsel problemler hasebiyle önceden rinoplasti operasyonu geçirmiş ancak hala bir takım meseleler yaşayan kişilere uygulanan operasyonlara denir. Burun estetiği kişiyi hem estetik hem de fonksiyonel açıdan hoşnut etmek üzere kişiye özel olarak tasarılanan operasyonlardır. Burun estetiğinin başarısı ise kişinin memnuniyeti ile ölçülür. Bilhassa estetik operasyon sonrasında ortaya çıkan problemler kişiyi öncekinden çok daha fazla rahatsız eder. Zira oldukça zahmetli bir süreç geçirdikleri halde hayal ettikleri neticeye erişememişlerdir. Özellikle bu sebepten dolayı revizyon rinoplasti hem hasta hem de operatör için ilk ameliyattan çok daha zor geçer.”
Evvelki ameliyatın iyileşme süreci bitirmeli
“Burun estetiği sonrası iyileşme süreci vasati 1 senedir. İlk aydan itibaren şekli ortaya çıkmaya başlasa dahi oluşan şişliklerin ve burun şeklinin tam olarak oturması için 6 ay ile 1 sene gibi bir müddete ihtiyaç vardır. Zira bu müddet içinde kişiyi rahatsız eden bazı meseleler ortadan kalkabilir. Bir sonraki ameliyat için burun derisinin, kemik ve kıkırdak dokusunun da iyileşmeye ihtiyacı vardır. Şayet çok ufak müdahalelerle düzeltilebilecek kolay meseleler oluşmuşsa bu süre daha da kısalabilir. Bunun için öncellikle ameliyatı gerçekleştiren hekime ya da revizyon rinoplasti alanında uzman bir başka bir hekimden bilgi almalısınız.”
Bilgili ve deneyimli hekim seçimi çok ehemmiyetli
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Özellikle revizyon rinoplasti alanında bilgili ve deneyimli hekimler tercih etmeye önem verilmelidir. Birinci burun estetiği ameliyatınızda şayet dokularda iyileşme meselesi oluşmadıysa, seçiminizi ilk ameliyatınızı yapan doktordan istikamete kullanmalısınız. Zira hekiminiz birinci ameliyatta burun iç ve dış yapısındaki müdahaleleri bilir. Bu sayede revizyon rinoplastide daha başarılı olabilir. Ancak şayet güven kaybı ve iletişim problemi yaşıyorsanız alanında uzman başka bir hekime gidilmesi önerilir.”
Revizyon burun estetiği doğru tasarılanmalı
“Revizyon burun operasyonunda burun şeklinin yine tertip etmesi gerekebilir. Bir takım vaziyetlerde ufak törpüleme gibi kolay müdahaleler dahi yeterli olabilir. Ancak bir takım vaziyetlerde kıkırdak doku ihtiyacı bile oluşabilir. Bu gibi vaziyetlerde vücudun uygun bir bölgesinden ufak kıkırdak doku alınması gerekebilir. Yapılacak olan işlem kişinin var olan burun meseleleri ve isteklerine göre kişiye özel tasarılanmalıdır. Netice olarak burun estetiği sonrası ortaya çıkan meseleler sizi mutsuz etmesin. Tasarılı ve sabırlı bir süreç ile hayal ettiğiniz buruna kavuşmanız yeniden olası.”